A beton rendelés fortélyai

Tetsztett? Oszd meg másokkal is! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A beton rendelés egy egyszerű folyamat, amit az emberek gyakran túlbonyolítanak. Hogy miért van ez így? Erre a kérdése valószínűleg mi magunk – sem – tudnánk kielégítő és kerek választ adni. Az emberek a hétköznapjaik során egy sor olyan tevékenységet végeznek, amelyeket, ha tudatosan átgondolnának, bizony több helyütt tudnának egyszerűsíteni, vagy éppen hatékonyabbá tenni. Emiatt a beton rendelés kapcsán is van néhány olyan igencsak fontos jellemző, amelyek figyelembe vétele jelentősen megkönnyíti a beton rendelés egészének folyamatát.

A beton rendelés előzményei

A beton rendelés a harmadik évezredben már egy nagyon pörgős valami tud lenni, ha az ember tudja, mit akar. Beton rendelés szükséges például a még szűz, felásott épületalapozás befejezéséhez. Természetesen fontos még azért az is, hogy a megfelelő vasalás is rendelkezésre álljon az épület alapjának elkészítésekor. Aki látott már ilyet, az tudja, hogy vasalás alatt nem a dolgozó munkások hófehér ingjeinek végső simítását értjük, hanem annak tényét, hogy az épület alapjául szolgáló földbe ásott – nyilván annak bonyolultságától függő – „ároklabirintusba” rengeteg vékony vasrudat, vagy vaskeretet helyeznek el, hogy miután azt kitöltik betonnal, azzal együtt megszilárdulva annak belső tartást adjon. Hogy miért pont a vas és a beton? Mert – bizonyos határokon belüli – hőtágulási jellemzőik megegyeznek.  Vagyis: ugyanakkora hőmérsékletváltozásra, nagyjából ugyanakkora hosszváltozással reagálnak.

beton rendelés

A beton rendelés szempontjai

A folyamat elindítását ideális esetben megelőzik bizonyos számítások. Ezek a kalkulációk lehetővé teszik a kivitelezéshez szükséges mennyiségű (köbméter) beton meghatározását, az előállításhoz szükséges anyagok, eszközök, személyi állomány kiszámítását – hogy csak néhány paramétert említsünk. Az eszközök tekintetében ne hagyhatjuk figyelmen kívül az aktuálisan folyó beton rendelés végső árának egyik legsúlyosabb összetevőjét, vagyis a szállítójárművek működtetését, üzemeltetését, igény esetén azok és pót- , illetve segédgépjárművek bérlését. Bizonyos mennyiségű beton előállítása fölött ugyanis már nem elég egy kis betonkeverő, hanem nagy, forgódobos betonkeverő kocsik rendszerbe állítására is szükség lehet. További nem elhanyagolható szempont még a beton rendelés lebonyolítását folytató vállalkozás telephelye, a felhasznált nyersanyagok helye, valamint a szállítás céljaként megnevezett helyszín is. Ezek mind-mind jelentősen befolyásolhatják a végleges ár alakulását.

 

A modern beton rendelés

Régen – úgy ötven évvel ezelőtt – ezt alapvetően telefonon, vagy élő megrendelés alkalmával rögzítették, ahol a korábban említett szempontok és paraméterek mindegyikét lajstromba vették, majd összegezték. A summázás eredményeként megszületett egy bekerülési költség a tevékenységet lebonyolító vállalkozás részéről, amire ésszerű piaci megfontolások alapján és az általa realizálni kívánt profit mértékét szem előtt tartva rárakódott a hőn áhított nyereség. Végül is gazdasági társaságokról beszélünk, akik részben, vagy egészében, de profit elérése miatt alakultak társaságokká, így érthető, ha tevékenységük becsületes elvégzése ellenértékeként élvezni akarják munkájuk gyümölcsét is. Ezt igencsak megkönnyíti a mai technikai háttér, kezdve a szállító- és keverőgépek modern és költséghatékony működésétől egészen a cégek folyamatos és gördülékeny működését támogató back-office felszerelések és irodatechnika nyújtotta online kommunikációig.