macska és radiátor

Macska a radiátoron

Tetsztett? Oszd meg másokkal is! Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A radiátor az első lépcső a Mennyország felé

Amióta világ a világ, a macskák imádtak meleg, puha és magas helyeken szunyókálni. Ücsörögni, nézelődni és heverészni. Ahogy az ember városokba vonult és hozta magával az állatait is, beköltöztek velünk a panelokba, házakba, ahol felfedezték a csúcsok csúcsát: a radiátor tetejét. Van, hogy onnét tudjuk, hogy már beindult a fűtés, hogy a macska elnyúlva fetreng rajta. Tökéletesen megértem, mi vonzza őket benne, és én is szeretem, hogy ilyenkor kézmagasságban van, megvakargathatom a fülét, sőt, bevallom őszintén, ha fázósan érkezem haza, van, hogy közösen bújunk a fűtőtesthez. Illetve ő már eleve ott vár és vegyem megtiszteltetésnek, ha érkezésemre hajlandó onnan lekászálódni. Szóval nem nagy rejtély, mi a jó benne. De ha valaki hajolt már radiátor fölé közvetlenül, tudja, hogy iszonyat száraz levegő áramlik belőle. És ha felkapcsoljuk a fokozatot, nagyon forró is. A lemezes kialakításról nem is beszélve. Szóval felmerül a kérdés: valójában jó-e a macskáknak, hogy ott héderel rajta?

A radiátor formája

Mivel általában az ablak alá szereljük fel valamivel, tökéletesen jó magasságban van ahhoz, hogy melegedve figyeljünk madarakat a szemközti fán. Vagy csak befelé a lakásba, hogy a gazda-emberek mit tesznek vesznek. Mégis van egy-két olyan több osztatú kialakítású radiátor, ahol számtalan vékony sáv szeli több részre a készüléket. Ez persze szándékos, így sokkal nagyobb a felület, és hatékonyabb a hőleadás. Nem feltétlenül hasznos viszont olyan állatoknál, akik hajlamosak pánikolni. Hallottam már olyan történetet, ahol a macska mancsa beragadt a radiátor lemezek közé. Ez önmagában lehetne egy aranyos sztori, de szegény pára ettől bepánikolt, rángatni kezdte, és elég súlyos sérülést okozott saját magának. Számomra értelemszerűnek tűnik, hogyha valamilyen módon bedugta a mancsát, akkor ugyanazon az úton ki is kéne tudja szedni. De próbáltam már én is pánikolt macskát lekezelni – a miénknek a nyakára akadt egy nejlon zacskó, és a surrogástól rémülten cirkált fel alá a lakásban – cseppet sem csodálom, hogy nem sikerült a gazdájának higgadtan kiszabadítani az állatot. Ehelyett addig tetézte a szegény kis pára a saját baját, hogy állatorvos lett belőle. Ráadásul nem egyszer, hanem kétszer is elkövette, mert úgy tűnik egy alkalomból még nem tanult eleget.

 

Úgyhogy ez nem kéjutazás se a gazdának, se az állatnak. Erre a szituációra lehet megoldás a radiátor takarás. Azon felül, hogy szebb tőle a lakás, biztosak lehetünk benne, hogy nem ragad bele a kedvencünk, míg mi nap közben dolgozunk. Nem mondom, hogy a legolcsóbb mulatság, ha van ügyes kezű a környezetünkben, esetleg házilag is megpróbálkozhat vele. Mindenesetre hosszú távon veszteni nem igen fogunk rajta.

A radiátor fohhó!

Az, hogy a radiátor hőt ad le, nem különösebb meglepetés, hiszen ez a dolga. Azonban a mértéke már kérdéses, hiszen lehet, hogy egyik nap csak épphogy melegítünk vele, a tél közepén meg feltekerjük mindegyiket maximumra. Attól igazából nem kell tartani, hogy megégetné magát a macska. Nem buták ők sem – tisztelet a kivételnek – a tappancsán a párnákon ugyebár nincs szőr, ha azt égeti, nem fog odafeküdni. A radiátor esetében szó szerint a „megégetett kéz” lehet a legjobb tanítómester, de nem sűrűn találkozni állatorvosi rendelőkben égési sérüléses macskákkal.

Ami ennél sokkal reálisabb probléma, az a száraz levegő, amit a radiátor felmelegít. És itt most nem arra gondolok, hogy sokat ül száraz helyen, a szőre megtelik elektromos feszültséggel, aztán, amikor megsimogatnánk, szépen „kisütjük” a kedvencünket és mindkettőnket megráz az áram. Ez ártalmatlan, még ha kellemetlen is.

Panellakók jól tudják, de persze más fűtési rendszereknél is előfordulhat, hogy telente párologtatni kell, mert nagyon száraznak érezzük a levegőt. Képzeljük el, ha egész nap közvetlenül a radiátor tetején feküdnénk! A folyamatos száraz levegő okozhat bőrproblémákat, viszketést, szemgyulladást, és összességében sokkal gyakoribb gond. A saját magunk és a cicá(i)nk érdekében is a legjobban tesszük, ha párologtatót szerelünk fel.

A radiátor, mint fekhely

Meg lehet próbálni, de nem túl valószínű, hogy le tudnánk szoktatni macskánkat a radiátor tetején alvásról. Ehelyett viszont előnyt is kovácsolhatunk ebből. Sokan tesznek törölközőt, valami anyagot a készülékre, hogy puhává, kényelmessé varázsolják a kedvencük kedvenc helyét. A tűzoltók meg kardjukba dőlnek, ha ezt olvasgatják macskás fórumokon – igen, a tűzoltók rendszeresen olvasgatnak macskás fórumokat, nem tudtad? Semmiképpen se tegyél semmi éghetőt közvetlenül a fűtőberendezésre, akár radiátor, akár kályha, akármi.

Viszont kapható kifejezetten erre a célra macska fekhely. Ezeket eleve így tervezték, és bár nagy különbség nem látszik a laikus szemnek, nem fognak kigyulladni. Vannak ügyes barkácskezűek, akik hasonló kialakítással otthon is próbálkozhatnak, csak az emlegetett tűzbiztonságot kell figyelembe venni. Érdemes lehet átgondolni, mielőtt beruházunk egy ilyen projektbe, mert a szeszélyes macskák lehet nem is veszik birtokba a méregdrágán vett macskaágyukat, mert a kartondoboz, amiben karácsonyra cipőt kaptunk sokkal kényelmesebb. Sose fogjuk megérteni.